Cibule

Cibule kuchyňská (Allium cepa)  je cibulová zelenina z čeledi amarylkovitých. Je to dvouletá rostlina, jejíž léčebné účinky sahají až do starověké Číny a Indie.

Obsahuje vitamíny B1 a B2, méně vitamínu C. Cibule je sedativum. Obsahuje slizy a pektiny, působí příznivě při střevních chorobách. V cibuli přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby. Dále obsahuje mnoho křemíku, draslíku, síry a dusíkatých látek. Přítomná látka Allicin je antibiotikum.

Mezi léčivé účinky cibule patří její schopnost snižovat krevní tlak, ničit střevní parazity. Upravuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při odkašlávání. Příznivě přispívá k vyléčení zánětu nosohltanu. Pomáhá při hmyzím bodnutí. Snižuje křehkost cévních stěn. V gynekologii pomáhá eliminovat bičenku poševní.  

Sušením a teplem z cibule mizí léčivé látky. Doporučuje se sníst 6 cibulí týdně.

 

Aktuality

Jahody

PRVNÍ SAMOSBĚR JAHOD V pátek 2.6.2023 od 8:00 do 16:00 hodin. CENA 85,-Kč/kg

Číst více »